Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A meditáció fontossága a várandósság alatt

A meditáció fontossága a várandósság alatt

A meditáció fontossága a várandósság alatt

 

Olvasási idő: 5 perc

 

Még az egyetemen olvastam a Hidas György és Raffai Jenő pszichológusok által írt Lelki köldökzsinór című könyvet, amely akkor úttörőnek számított. A könyv az anya-magzat kapcsolatanalízis módszerét mutatja be, valamint olyan édesanyák beszámolóit olvashatjuk benne, akik elsőként alkalmazták a módszert várandósságuk idején.

 

 

A könyv ide kattintva megvásárolható a webshopban.

 

Azóta tényszerűen bebizonyosodott, hogy a lelki élet nem a születés, hanem már a fogantatás pillanatában elkezdődik. Az anya-magzat kapcsolatanalízis módszerének segítségével az édesanyák és babájuk között egyfajta láthatatlan kapcsolat jön létre; ez a lelki köldökzsinór. Mértékadó nemzetközi tudományos körök is elismerően nyilatkoztak a magyar pszichológusok által kifejlesztett eljárásról. A legújabb kutatási eredmények alátámasztották, hogy a kapcsolatanalízis alkalmazásával a babák szükség esetén ideális fejlődési pályára állíthatóak, valamint felkészíthetőek a saját megszületésükre.

 

Már a könyv első olvasásakor eldöntöttem, hogy a terhességem alatt szeretnék majd én is kapcsolatba lépni a babámmal. Azonban a kapcsolatanalízis mint módszertan gyerekcipőben járt, vidéken nehezen volt elérhető, ráadásul nagyon drága is volt, ezért az önálló meditáció mellett döntöttem.

 

A szülésfelkészítő tanfolyamon, ahová a férjemmel jártunk, szintén szóba került a meditáció mint a szülésre való felkészülés egy hatásos módja. Az előzmények miatt nagyon nyitott voltam a dologra, és mivel korábban is hallgattam irányított relaxációs hanganyagokat, úgy gondoltam, magával a ráhangolódással nem lesz gondom, egy kis utánaolvasással pedig azt is kiderítettem, hogy bár nem olyan szinten, mint a kapcsolatanalízissel, de irányított meditációval is sikerülhet elérnem a kapcsolódást a kisbabámmal.

 

Egy kis utánajárást követően egyértelművé vált, hogy kutatási eredmények is alátámasztják a relaxáció jótékony hatásait a várandósság alatt. Reményteli volt olvasni, hogy a meditáció rendszeres alkalmazása mellett oldódik a stressz, csökken a felgyülemlett feszültség, és a szülés miatti félelmek és szorongás is egyértelműen oldódik, továbbá a szülés utáni depresszió kockázata is csökken.

 

Bár én sosem féltem a szüléstől, inkább alapvető természetességgel viszonyultam ahhoz a tényhez, hogy ez a pici baba egyszer meg fog születni, mégis úgy éreztem, a korábbi törekvésem miatt is hasznos lenne számomra a meditáció.

 

A kép forrása: pixabay.com

 

 

Az interneten azonban hosszas kutatás után sem találtam olyan, kismamáknak szóló hanganyagot, amely tetszett volna. Biztosan (részben) az én hibám volt, és azt is hozzá kell tennem, hogy egészen kicsi korom óta érzékeny vagyok más emberek hangjára. Egyszerűen nem volt olyan meditáció, amelyben a vezető hangját megfelelőnek és megnyugtatónak találtam volna.

 

Így hát írtam egy egyéni meditációt, amelyben helyet kaphatott a babával való kapcsolatfelvétel is. Természetesen nem vagyok hozzáértő, csak ráéreztem, mi az, ami segítene a babámra való ráhangolódásban. Felvettem magamnak több anyagot is, és a terhességem különböző szakaszaiban minden este meghallgattam az aktuális anyagot.

 

Számomra ez a módszer egy csodának bizonyult. Igazán szép szülésben volt részem, pont olyanban, amilyet elképzeltem. A kislányom nem sírt a megszületésekor, csak körbenézett. Hittem, hogy ez azért volt, mert tudta, mire számítson, és én is úgy éreztem, mentálisan teljes mértékben felkészültem. Eredményként könyveltem el továbbá, hogy ez alatt a közel hat hónap alatt megbarátkoztam a saját hangommal. :)

 

Mára már a második szülésen is túl vagyok, és azt leszámítva, hogy a kisfiam sokkal kevesebb időt hagyott a gondolkodásra, ráhangolódásra és egyébként minden másra is, ez a szülésem is szép emlék marad (azért nem hazudok, az első szülésre bármikor elcserélném).

 

A kisfiam születése óta számtalan, kismamákat segítő csoportba volt szerencsém belelátni. Az idei év éppen márciusban hozott világszinten hatalmas változást, és úgy éreztem, hogy ebben a rendkívül stresszes és kiszámíthatatlan világban még nagyobb szüksége lenne a mostani kismamáknak arra, hogy megnyugodjanak, és naponta legalább tíz percet szánjanak magukra, a befelé fordulásra és a ráhangolódásra.

 

Sajnos fenekestől fordult fel az életünk: ma semmi nem úgy történik, ahogy azt megszoktuk, és sajnos senki nem tudhatja, hogy mire számíthat. Jó lenne ezekben az időkben legalább abban biztosnak lenni, hogy mi magunk mentálisan felkészültünk. Így született meg bennem a gondolat, hogy a korábbi tapasztalataimat felhasználva kiadok három meditációs hanganyagot. Úgy érzem, hogy a meditációimat sikerült professzionális köntösbe bújtatnom, és kimondottan a mostani helyzetre szabnom.

 

Az első hanganyag a 12–36. terhességi hét között hallgatható. Ebben az időszakban a cél a tényleges relaxáció, stresszoldás és ellazulás, valamint az, hogy az anyuka és babája egymásra tudjon hangolódni. A babával való kapcsolatteremtés egyedi élmény, amely már ebben az időszakban is örömteli perceket és korai kötődést eredményez.

 

A második hanganyag a 36. terhességi héttől hallgatható. Ennek az az oka, hogy ez az anyag már kifejezetten a szülésre való ráhangolódásban segíti a kismamát és a babát is. Ezért kérjük, a hanganyagot semmiképp ne hallgassa a betöltött 36. terhességi hét előtt. Ebben az időszakban is megvalósul a relaxáció a korábbi formában, azonban itt már helyet kap a felkészülés: felkészülés az elengedésre, a szülésre, a megszületésre.

 

A harmadik hanganyag, amely a személyes kedvencem, szintén a 36. terhességi héttől javasolt. Ennek az anyagnak az a legfőbb célja, hogy a pozitív megerősítések hatására a kismamák magabiztosabbak és optimistábbak legyenek. Erre nagy szükség van-, ebben az igencsak megváltozott, gondokkal terhelt világban. A cél az, hogy ezek a pozitív gondolatok tudat alatti szinteken elraktározódjanak, és ezáltal is hozzásegítsék a kismamákat a szép szülésélményhez és ahhoz, hogy magabiztosan várják gyermekük érkezését.

 

Bízom benne, hogy sokan szánnak majd napi tíz percet meditációra, és tesznek ezzel a szép szülésélményért és azért, hogy már a pocakban összekapcsolódjanak, ráhangolódjanak a babájukra.

 

A hanganyagok ide kattintva megvásárolhatók a webshopban.

 

Bartyik Nóra

 

Az oldal tetejére